Oltási program kutyáknak

Auvet Pharma

Jogi értelemben a kutyákat csak az emberre nézve is halálos kimenetelű veszettségvírus ellen kötelező oltani. Az első veszettség elleni oltást a kutya 3-4 hónapos kora között, a másodikat egy éves koráig kell megkapnia jogszabályi előírás alapján. Ezután az oltást évente egyszer kell ismételni.

A kutyákra nézve veszélyes egyéb, fertőző kórokozók ellen a kötelező veszettségoltáson túl különféle védőoltások léteznek, melyek adása nem kötelező, de orvosilag ajánlott. A kölyökkutyák anyjuktól kapott különféle kórokozók elleni passzív védettsége kb. 6 hetes korukig védi őket. Ekkor kell elkezdeni a kölyökkutyák aktív immunizálását egy megfelelően kialakított oltási programmal. A védőoltásokban elölt vagy gyengített kórokozók vannak, melyet általában bőr alá adott injekció formájában juttatunk az állat szervezetébe. Az ilyen típusú találkozás a kórokozókkal általában megbetegedés nélkül végbemegy, miközben 10-12 nap alatt kialakul a védelem a szervezetben az adott kórokozóval szemben. Így, amikor a kutya szervezete ismételten találkozik a kórokozóval, a kutya immunrendszere felismeri ezeket és ellenanyagokat termel a fertőző ágensek ellen.

Megbízható védelem többször ismételt védőoltásokkal érhető el. A kölyökkutyákat még a gyengített kórokozók legyőzése is kissé megviselheti, ezért a védőoltást csak egészséges állatnak adjuk be. A kölyökkutyák gyakori gyengítő tényezője a bélférgesség, a bolhásság, ezért az oltás megfelelő hatékonyságának eléréséhez nélkülözhetetlen a rendszeres féreg- és bolhaűzés.

AJÁNLOTT OLTÁSI PROGRAMUNK:

7. hét: Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás

9. hét: Kombinált oltás (Parvovírusos bélgyulladás, Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Leptospirosis, Coronavírusos hasmenés)

11. hét: Kombinált ismétlő

3-4 hónapos korban: Veszettség elleni oltás

kb. 8. hónap: Kombinált ismétlő

9-10 hónapos korban: Veszettség ismétlő

Ezt követően évente 1x veszettség+kombinált oltás, mely egy injekció formájában beadható.

Egyéb oltási lehetőségek:

Lyme-kór ellen is védekezhetünk védőoltással, különösen az erdőt gyakran járó állatok esetében!

Kennel köhögés ellen: elsősorban fiatal, illetve kutyákkal sűrűbben találkozóknak ajánljuk (pl. panzió, kutyaiskola, vadászkutyák stb.)

Microsporiasis gomba-fertőzés elleni oltás: ritkán megelőzésre, gyakrabban bőrgombásodás kezelésére javasoljuk!