Utazás külföldre kisállattal

Auvet Pharma

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét, hogy ha kutyájuk, macskájuk kisállat útlevéllel rendelkezik, azt minden esetben vigyék magukkal, ha az állat ismételt védőoltást kap (különösen a veszettség ellen oltáskor), mert ezeknek a vakcinázásoknak az útlevélbe történő bejegyzése fontos! Az útlevél érvényességét a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége adja meg, és ha ez a bejegyzés elmarad, az útlevél elveszti felhasználhatóságát.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.

3 hónapos életkor alatt egyes EU tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetében veszettség oltás nélkül is megengedik az állat beutaztatását, de ez az engedmény nem jelent általános mentességet! (Több tagország  -pl. Olaszország, Spanyolország-  egyáltalán nem engedi meg a 3 hónapos kor alatti kutyák bevitelét veszettség elleni oltás nélkül, mások csak nem kereskedelmi cél esetén adják meg ezt a lehetőséget.)  Felhívjuk figyelmüket arra is, hogy ha egy állatot nyilvánvalóan eladási céllal szállítanak egy másik tagállamba, az akkor is kereskedelmi célú szállításnak minősül, ha a szállított állatok száma nem éri el az 5 db-ot! Ebben az esetben a szállításkor mindenképpen eleget kell tenni a kereskedelmi szállításra vonatkozó külön szabályoknak is!

Ha Ön állatával olyan országba kíván utazni, amely ország az EU vonatkozó listáján az ún. „kockázatos” csoportba került besorolásra, a hazautazáskor az EU területére csak érvényes veszettség elleni vértitervizsgálat birtokában léphet be (vissza)! Ezek az országok általában azok, ahol a veszettség ma is előfordul, vagy előfordulhat. Az ide tartozó országok listájának a Petpassport.hu oldalunkon, az EU rendeletben nézhet utána. (A környező országok közül ide tartozik Szerbia, Ukrajna, Montenegro, Bosznia-Hercegovina.)

Ezt a vérvizsgálatot célszerű még jóval az elindulás előtt elvégeztetni, ebben kérjék állatorvosuk segítségét. Javasoljuk azt is, hogy amennyiben Ön állatával gyakran utazik szerte a világban, mindenképpen végeztesse el ezt a vizsgálatot, mert ezzel sok későbbi kellemetlenség előzhető meg.

A megfelelő vérvizsgálati eredmény mindaddig folyamatosan érvényes lesz, amíg az állat veszettség elleni újraoltása a Magyarországon előírt 365 napos határidőn belül történik meg, így ezt a vizsgálatot elegendő egyszer elvégeztetni.

Amennyiben Ön nem Magyarországról, hanem Magyarországra szeretne máshonnan állatot beutaztatni/visszautaztatni, és a hivatalos előírások iránt érdeklődne, felveheti a kapcsolatot a magyar hatósági állategészségügyi szolgálat ferihegyi repülőtéren működő határállomási irodájával is. Ők szívesen adnak tájékoztatást, különösen akkor, ha az állat beléptetése itt (a ferihegyi repülőtéren) történik majd meg.

Elérhetőségeik:  ferihegyh@oai.hu  vagy 06-30-241-8206

(Forrás: www.maok.hu)